Wat is reformer pilates ; wat zijn de voordelen?

Er is waarschijnlijk geen Pilates-apparaat dat bekender is dan de Pilates-reformer – en dat is niet voor niets. De op het eerste oog brute machine maakt absoluut indruk als je hem voor het eerst ziet. Maar het effect is op je lijf is magisch!

Maar wat is een reformer eigenlijk? En wat zijn de voordelen voor jouw lichaam?

De reformer is uitgevonden door Pilates oprichter Joseph Pilates. Het is een soort bed-frame met een mat (wagen) erop, die heen en weer rolt op wielen binnen het frame. De wagen is aan het ene uiteinde van de reformer bevestigd door een set springveren. En aan het andere uiteinde met riemen met handgrepen eraan.

Ik hoor je denken…..’ok, heftig apparaat.’ Zo ziet het er inderdaad wel uit. Gelukkig krijg je tijdens de lessen alles goed uitgelegd door een gecertificeerde instructeur. Want het apparaat heeft wel wat uitleg nodig om er goed en veilig op te kunnen werken. En uiteindelijk merk je dat het apparaat alleen een brute uitstraling heeft, maar superlief voor je lijf is 😉

Reformers zijn overigens verstelbaar naar lengte en niveaus qua kracht en vaardigheid. Dus iedereen kan erop trainen.

Wat doe je voor oefeningen op de reformer?

Op de reformer wordt een breed scala aan oefeningen gedaan om lengte, kracht, flexibiliteit en balans te bevorderen. De meeste Pilates reformer oefeningen hebben te maken met het duwen of trekken van de wagen (met armen of benen) of het stabiel houden van de wagen tijdens een oefening terwijl deze wordt aangetrokken door de springveren.

De oefeningen op de reformer zijn veelzijdig. Oefeningen kunnen liggend, zittend, staand, trekkend aan de riemen, duwend op de voetbalk, zittend op de voetbalk, zittend tegen de schouderblokken, met extra uitrusting, ondersteboven, zijwaarts en allerlei variaties.

Er zijn veel verschillende oefeningen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Lenigheid is geen vereiste trouwens. Al lijkt het op foto’s en video’s vaak wel zo.

Nu het belangrijkste; De voordelen van reformer Pilates

De reformer biedt alle voordelen van Pilates, waaronder algehele kracht, flexibiliteit, coördinatie en balans. Deze onderdelen leiden op hun beurt tot verbeteringen in het dagelijks leven, zoals een betere houding, efficiënte bewegen, en voor velen verlichting van pijn door bijvoorbeeld rugklachten.

Toegang tot een verscheidenheid aan spieren

De Pilates spieren – de spieren van de core (powerhouse) – zijn van het grootste belang voor het opbouwen van kracht. Sterke buikspieren, ruggen, billen en dijen zijn allemaal het resultaat van de Pilates methode. Andere apparatuur en Pilates-matoefeningen doen dat ook, maar de reformer creëert een unieke en gevarieerde training. De reformer is gemaakt om full-range bewegingen te maken, wat geweldig is voor het vergroten van de flexibiliteit terwijl kracht wordt opgebouwd. Na een reformer training voel je je zo een paar centimeter langer. 😉

De reformer biedt weerstand en variatie.

Duwen en trekken met benen of armen tegen de weerstand van de springveren, riemen en het lichaamsgewicht zelf zijn over het algemeen krachtopbouwend. De oefeningen bieden voldoende weerstand en bewegingsvariatie om sterke botten op te bouwen. En er is een speciaal kenmerk- excentrische spiercontracties. Dit betekent dat de spieren langer worden omdat deze weerstand bieden aan een kracht.

Uitdagingen balans en stabiliteit

De instabiliteit van een ‘rollende’ wagen met de veren ingesteld op verschillende weerstandsniveaus zorgt voor allerlei stabiliteitsuitdagingen die de sterke core (powerhouse) ontwikkelen en een betere balans bevorderen. Bijvoorbeeld als je een oefening staand op de wagen uitoefent. Dit doe je trouwens niet meteen. Dit vergt wel wat oefening.

De set-up van de reformer voor excentrische spiercontractie is een van de sleutels tot het bereiken van de lange, sterke spieren waarvoor Pilates bekend staat.

Trainen met de reformer is voor iedereen mogelijk, op elk niveau van fitheid. Om kennis te maken met de reformer kun je nu bij Powerhouse Pilates twee try-out lessen boeken om te ervaren wat reformer Pilates met jouw lijf doet.

Tot snel!

Liefs Kristel

Powerhouse Pilates is een Pilates studio in Geldermalsen. Hier volg je lessen Pilates, Barre, EMS Miha Bodytec. De lessen kun je in groepsverband volgen of in een personal training-sessie.

RECENTE BERICHTEN