2 tips voor een gezonde ruggenwervel

Een mooie houding! Wie wilt dit nou niet? Niemand wilt een bochel in de rug? Of stijf en inflexibel zijn, laat staan pijn in de rug hebben.

Een bekende quote van Joseph Pilates is ‘You are only as young as your spine is flexible’. En wat een goed punt heeft hij daar. Want ook al ben je bijvoorbeeld 40, maar je hebt dagelijks pijn aan je rug dan voel je je echt geen 40. Misschien zelf veel ouder. Zonde toch!?

Er is wat te doen aan die pijnlijke rug. Maar ben je bereid om te doen wat nodig is om een gezonde wervelkolom te hebben? De meeste mensen zouden ja zeggen, maar de meeste mensen doen deze twee dingen niet dagelijks.

Stel je voor dat je een auto bent. Beetje vreemd, maar stel nou dat dat zo is. Dan is onderhoud toch belangrijk? Ieder jaar een APK-tje, kilometers maken, bandewissel, verse olie. Alleen als je dat allemaal doet blijft de auto voor lange tijd z’n werk doen; veilig rijden.

Wees eens eerlijk. Blijf jij in beweging? Pak je rust als jouw motor oververhit raakt? En eet en drink je goed? Er glippen sommige onderdelen vast door je vingers. Zonde! Je bent veel meer waard dan de auto.

Als je deze twee dingen elke dag kunt doen, is het geen garantie dat er nooit iets zal gebeuren met de gezondheid van je wervelkolom, maar je weet tenminste dat je er alles aan doet om niet bij te dragen aan de ondergang ervan. Zo kun jij de weg weer op……ik bedoel je dag goed doorkomen 😉

  1. Stretch dagelijks

Dit is zo’n eenvoudige actie die slechts een paar minuten duurt en enorme voordelen heeft voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en welzijn. Als je stijfheid en benauwdheid in spieren hebt, is de kans groot dat je stijfheid en benauwdheid in je wervelkolom hebt. Een stijve en “inflexibele” wervel draagt bij aan pijn. En als die pijn lang blijft dan kan dit uiteindelijk zorgen voor veroudering van de wervel en dus dagelijkse belemmeringen. Elke dag stretchen is zo’n eenvoudige oplossing!!

  1. Ontstress dagelijks

Stress is zo’n stiekem dingetje. Tegen de tijd dat je erkent dat je gestrest bent, heeft je lichaam een opeenhoping van opgehoopte stresshormonen. Een van de gevolgen van deze opbouw is spierspanning, waarbij de wervelkolom een gemeenschappelijk deel van het lichaam is dat lijdt. Nek- en schouderspanning is voor veel mensen een groot probleem, net als heup/bil- en onderrugspanning. We weten al dat spierspanning beweging remt, wat leidt tot stijve gewrichten, wat weer kan leiden tot letsel of problemen.
Stress is een gemoedstoestand die zich ontwikkelt tot een fysieke toestand en de beste manier om stress te verminderen is om eerst aan de geest te werken en vervolgens aan het lichaam. Zoek een manier die voor jou werkt om de stress-schakelaar in je hoofd om te draaien. Je kunt luisteren naar ontspannende muziek, wandelen in de natuur of deelnemen aan een mindfulness-programma.

Iedere dag stretchen en ontstressen klinkt misschien weer als veel MOETEN, maar probeer het elke dag een beetje en je zult er snel de vruchten van plukken.

Boek een GRATIS proefles Pilates en ervaar wat Pilates voor jouw houding en rug kan betekenen.

Tot snel!

Liefs Kristel

Powerhouse Pilates is een Pilates studio in Geldermalsen. Hier volg je lessen Pilates, Barre, EMS Miha Bodytec. De lessen kun je in groepsverband volgen of in een personal training-sessie.

RECENTE BERICHTEN